Avocado-chocoladetaart

Ben je nog last-minute op zoek naar een simpel dessert? Of heb je gewoon zin in een lekker stuk chocoladetaart zonder dat je je achteraf schuldig voelt - dat had ik beter niet kunnen doen -? Dan is dit recept zeker iets voor jou!
Volgens traditie schoven wij gisteravond, 1e kerstdag, weer aan aan een lange tafel. Iedereen had iets gemaakt om met zijn allen een 6-gangen diner in elkaar te zetten (onderaan zie je een kort foto-verslagje van onze avond) en Yara en ik waren aan de beurt voor het toetje. Natuurlijk, weer een hele uitdaging. Het dessert moest glutenvrij, lactosevrij en suikervrij zijn en er mochten geen hazelnoten en appel in zitten. Je hebt 'm al door, de mogelijkheden werden flink beperkt. Na enigszins zoeken kwam ik iets tegen dat geschikt kon zijn, iedereen mocht het eten (althans, na wat kleine aanpassingen) en het zou niet al te zwaar moeten zijn - wie wil er nou nog taart na 5 gangen -.
Uitdaging nr. 2? Rijpe avocado's vinden, ik zal je de moeite besparen, wat onrijpe avocado's inpakken in aluminiumfolie en 10 minuutjes in de oven op 100°C is niet zo'n goeie oplossing. We konden met de inmiddels lauwe avocado's nog steeds een ruit ingooien. Goed, dan maar nog even snel heen en weer naar de supermarkt (dankjewel mama :D) en we konden eindelijk beginnen.

























EN:
Are you looking for a last-minute dessert? Or are you badly in need of a good piece of chocolatecake without wanting to feel guilty afterwards - I shouldn't have done that -? Then this recipe is the thing you need!
Traditionwise we took place at a long table yesterday-evening, christamas. Everyone had cooked something to create a 6-course dinner (on the bottom of this article, you can find a brief photo-overview of our night) and Yara and I were chosen to create a dessert. Of course, a whole new level of challenge. The dessert had to be glutenfree, lactosefree and sugarfree and it mustn't contain any hazelnuts and apple. You got it, the possibilities were quite limited. After searching for a while, I found something possibly suitable (after some adjustments).
Challenge nr. 2? To find ripe avocado's, I'll spare you, you don't have to try to ripen them by wrapping them in aluminumfoil and baking them for 10 minutes on 100°C because afterwards you'll still be able to break a window with them. All right, a quick ride to the supermarket then (thank you mom :D) and we could finally start cooking.
Voor deze taart heb je nodig:
- 5 รก 6 rijpe avocado's
- 300 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao)
- 1/2 limoen
- 250 gram gedroogde vijgen (het kan zijn dat er nog steeltjes aan zitten, let er dus op dat je deze er eventueel afhaalt)
- 2 volle eetlepels kokosolie
- 100 gram walnoten
- 100 gram amandelen (je kan de noten door iedere andere notensoort vervangen, afhankelijk van wat je lekker vindt)
- evt. frambozen/blauwe bessen

- Doe de gedroogde vijgen met de kokosolie en noten in de blender en vermaal alles tot een grove mix
- Bedek de bodem en zijkanten van een springvorm (22 of 24 cm doorsnee) met bakpapier en stort de vijgen en noten op de bodem, druk deze vervolgens stevig aan zodat je een stevige taartbodem krijgt
- Pureer de avocado's met het sap van de halve limoen totdat je een gladde puree hebt (als je de stukjes niet weg krijgt kan je de puree door een zeef drukken, op die manier wordt de puree gladder)
- Smelt de chocolade au bain marie en giet deze bij de avocadopuree
- Meng de chocola met de avocado en giet het mengsel op de bodem
- Laat de taart minstens 20 minuten in de koeling opstijven voor je hem serveert, voor het serveren kan je frambozen of blauwe bessen op de taart leggen

Eet smakelijk en fijne kerst!

EN:
For this cake, you'll need:
- 5 or 6 ripe avocado's
- 300 gr pure chocolate (at least 70% cacao)
- 1/2 lemon
- 250 gr dried figs (be aware, there could stalks to the figs, so you might have to remove those)
- 2 filled tablespoons of coconutoil
- 100 gr walnuts
- 100 gr almonds (you can replace the nuts by any other kind of nut)
- you can use raspberries or blueberries as a topping

- Put the dried figs, coconutoil and nuts in a blender and grind
- Cover a bakingform (approximately 22 or 24 cm) with bakingpaper and form a steady crust of figs and nuts on the bottom
- Mash the avocado's with the juice of the lemon until you have a super-smooth mix (if you can't get it super smooth, you can push the avocado's through a sift)
- Melt the chocolate au bain marie and pour it into the avocadomix
- Mix the chocolate withe te avocado and pour the mixture onto the bottom you made earlier
- Let the cake cool down for at least 20 minutes in the refrigerator
- Before serving, you can top the cake with the berries

Bon Appetit and merry christamas!













Comments

  1. Dit klinkt echt geweldig! Ik had er nog nooit aan gedacht om een taart met avocado te maken... Ziet er trouwens uit alsof je een gezellige Kerst hebt gehad :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Het was zeker gezellig! Jaa, vooral avocado en chocola is een hele goede combi (net als rode biet en chocola)! :)

      Delete

Post a Comment

Popular Posts