Gezonde worteltjestaart

Toen ik aan mijn vrienden vroeg wat voor taart ze wilden -waarom kies je niet zelf? Ik ben zo slecht in kiezen- kreeg ik te horen 'doe maar iets gezonds'. Dus ik haalde een paar van mijn moeders kookboeken uit de kast en al snel had ik iets lekkers en heel gezonds gevonden: Worteltjestaart, zonder suiker, glutenvrij en zonder zuivel (niet dat dit speciaal nodig was, maar het is altijd mooi meegenomen, zeker voor herhaling in de toekomst, als er mensen met allergieën komen eten). Deze worteltaart kan je ook gemakkelijk eten als ontbijt, omdat het zo gezond is.

Wat heb je nodig:
- een springvorm met een diameter van 22 cm (ik gebruikte een 24 cm, maar de taart werd hierdoor wel heel dun)
- een keukenmachine
- een rasp

Voor de taart
- 120 gram havermoutvlokken
- 70 gram (ontgeurde) kokosolie (of ongezouten biologische roomboter)
- 2 eieren
- 75 gram kokosbloesemsuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 300 gram geschilde en geraspte winterpeen
- 2 theelepels (wijnsteen)bakpoeder
- 1 theelepel gemalen steviablad of 10 druppels stevia-extract
- 2 theelepels kaneel
- 1 theelepel gemalen kardamom
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1/2 theelepel zeezout
- 40 gram rozijnen of abrikozen in stukjes

Voor de frosting
-100 gram cashewnoten (evt. een nachtje geweekt, dan wordt je frosting minder korrelig)
- 3 eetlepels (rijst)melk (dit hoef je niet toe te voegen als je de cashewnoten hebt laten weken)
- 3 eetlepels rijststroop
- 1 biologische citroen
- 1 eetlepel (ontgeurde) kokosolie

En nu?
Verwarm de oven voor op 170°C. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier (leg het bakpapier op de losse bodem en maak vervolgens de ring van de springvorm vast op de bodem met het papier ertussen, je kunt nu het overige papier afknippen) en smeer de zijkanten van de vorm in met kokosolie of roomboter. Ik gebruikte hiervoor de olie die in de pan achterbleef (zie volgende stap).
Vermaal de havermout in een keukenmachine tot meel. Tegelijkertijd smelt je de kokosolie in een pannetje op laag vuur (als het vuur te hoog staat wordt de olie bruin). Klop vervolgens de eieren met de kokosbloesemsuiker luchtig en voeg vervolgens het vanille-extract en de gesmolten kokosolie toe, als je stevia-extract gebruikt kan je dit hier ook toevoegen. Als alles goed is gemengd voeg je de geraspte wortel toe en schep je deze door het mengsel.
In een aparte kom (of in het bakje van de keukenmachine) meng je de havermout met het bakpoeder, kaneel, kardemom, gemberpoeder, zout en rozijnen toe. Als je gemalen steviablad gebruikt voeg je dit hier ook toe.  Als alles is gemengd voeg je het natte en het droge deel samen en meng je dit tot één geheel waarna je het mengsel in de springvorm giet. Plaats de springvorm voor 40 tot 60 minuten in de oven.

Terwijl de taart in de oven staat kan je aan de slag met de frosting. Hiervoor was je de citroen schoon onder de hete kraan. Rasp met een zestuur of fijne rasp de schil van de citroen en pers deze uit. Nu kan je de citroenrasp en -sap vermalen met de cashewnoten, (rijst)melk en rijststroop. Om een gladde frosting te krijgen zal je de keukenmachine een paar minuten moeten laten draaien. Als je een zachte, romige massa hebt. voeg je de van tevoren gesmolten kokosolie toe en laat je de keukenmachine nog een tijdje draaien. Proef de frosting om te kijken of deze goed op smaak is, je kan eventueel nog wat extra citroen of rijststroop toevoegen (let wel op, als je te veel citroensap toevoegt wordt je frosting te dun).

Haal de taart uit de oven als deze gaar is, dit kan je checken door met een satéprikker in het midden te prikken, als deze droog uit de taart komt is je taart gaar. Laat de taart vervolgens gedeeltelijk afkoelen, haal een mes langs de rand om er zeker van te zijn dat de taart volledig los kan komen van de springvorm en haal de springvorm vervolgens los. Laat de taart nu volledig afkoelen en bedek de bovenkant van de taart met de frosting. Als je je creatief voelt kun je nog wat wortelrasp over de taart verspreiden ter decoratie.

Buon Apetito!


EN:
When I asked my friends what cake they wanted -Why don't you choose yourself? I'm really bad at choosing- they told me 'Anything healthy' (I'm not kidding). So I got some of my mom's cookbooks off the shelf  and I no time I found something healthy and super delicious: Carrotcake, sugar-, gluten- and diaryfree (not that this was necessary, but It might come in handy in other situations). Plus: this carrotcake is so healthy you can eat it for breakfast.


What you need:
- 22 cm springform pan (I used a 24 cm, this resulted in a super flat cake)
- mixer
- grater

For the cake
- 120 gr oatmeal
- 70 gr coconutoil (or unsalted biological butter)
- 2 eggs
- 75 gr coconutblossomsugar
- 1 tsp vanilla-extract
- 300 gr cleaned and grated carrots
- 2 tsp bakingpowder
- 1 tsp ground stevialeafs of 10 drops stevia-extract
- 2 tsp cinnamon
- 1 tsp ground cardamom
- 1 tsp gingerpowder
- 1/2 tsp seasalt
- 40 gr raisins or chopped apricots

For the frosting
- 100 gr cashewnuts
- 3 tbsp (rice)milk
- 3 tbsp ricesyrup
- 1 biological lemon
- 1 tbsp coconutoil


What you do:
Preheat the oven at 170°C. Cover the bottom of the springform pan with bakingpaper and put coconutoil on the sides of the pan (you can use the oil that remains in the pot after melting the oil in the next step)
Grind the oatmeal to flour.
Melt the coconutoil in a small pot on low heat.
Whisk the eggs with the coconutblossomsugar until it's fluffy, then add the vanilla-extract and the melted coconutoil. If you use stevia-extract, you can add it in this step too.
After mixing everything until smooth, mix in the grated carrots.
In another bowl, mix the oatmeal, the bakingpowder, all spices and the raisins. If you use ground stevialeafs, you can add them in here.
Now mix the wet and dry ingredients together until you created a smooth mass (as far as possible with the carrot in) and get the mixture in the springform pan.
Bake the cake for 40-60 minutes.

While the cake is in the oven, you can get making with the frosting.
Wash the lemon carefully and grate the skin. If you have grated all of the skin off, you cut the lemon in halves and squeeze out the juice.
Grind the lemonzest and -juice with the cashewnuts, (rice)milk and ricesyrup. To get a smooth frosting, you'll have to keep grinding for quite a few minutes. When smooth, you can add the molten coconutoil, again, let mix for some time.
Get a taste of your frosting, if you're not happy about the taste yet, you can add some more lemon or ricesyrup (be aware: if you add too much lemon, your frosting will become too thin).

Get the cake out of the oven when cooked (if you prick a pick in the middle of the cake, it should come out clean)
Let the cake cool down for a while before removing the springform pan (make sure the cake doesn't stick to the sides of the pan by sliding a knife along the side)
Now let it cool down entirely before covering the top with frosting.
If you feel creative, you can add some carrot on top as decoration :)

Buon Apetito!

Comments

  1. Lijkt me echt superlekker! En worteltjestaart als ontbijt? Oh yeah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Worteltjestaart als ontbijt is zeker niet verkeerd inderdaad! Als je hier weer eens in de buurt bent... :)

      Delete

Post a Comment

Popular Posts