Comfort-food voor een zondagavond

Het perfecte recept voor de zondagavond, het kost niet al te veel tijd en naar mijn menig is dit toch wel the ultimate comfort-food. Dit recept is al een aantal jaar een van de vaste verzoeknummers bij ons thuis, voornamelijk omdat het gewoon heel erg lekker is, maar ook omdat het gluten- en lactosevrij en vegetarisch is. Geen gedoe met extra pannetjes dus! Heb je al trek gekregen? Oké, hier komt ie

Wat heb je nodig?
Voor 4 personen
- 1 courgette
- 2 puntpaprika's
- 2 maiskolven (je kan natuurlijk ook gewoon mais uit blik nemen)
- 400 gr kidneybeans (dit kunnen ook andere bonen zijn, of half om half, maar kidneybonen hebben toch echt mijn voorkeur)
- 1 grote rode ui
- 1 teentje knoflook
- komijnpoeder
- (paprikapoeder en/of korianderpoeder)
- peper
- zout
- geraspte belegen kaas (of vegan-kaas)

- 2 rijpe avocado's
- 1 citroen/limoen
- 1 bosuitje
- crème fraîche (dit kan je ook zelf maken door beetje bij beetje citroensap door zure room te roeren (dit kan ook lactosevrije room zijn, maar géén sojaroom) totdat het mengsel dikker wordt en uiteindelijk dezelfde dikte heeft als crème fraîche)



Wat moet je doen?
Verwarm de oven voor op 200°C
Evt. kan je de puntpaprika's eerst onder de grill leggen, hierdoor komt het vel los te zitten en kan je deze makkelijk verwijderen (dit scheelt voor sommige mensen een hoop buikklachten!), hierdoor krijgt de paprika ook een meer uitgesproken smaak.
Snij de ui en knoflook fijn en bak ze kort in plantaardige olie in een grote (wok)pan, voeg dan de courgette, in blokjes gesneden, toe en bak op matig-hoog vuur op zodat de blokjes enigszins gaar worden en de buitenkant begint te karameliseren. Voeg nu, alleen als je de paprika niet hebt gegrild, de paprika, in reepjes gesneden, de zaadlijst verwijderd, ook toe aan de pan. 
Meng de kruiden door het geheel, voeg zo veel toe als jij denkt dat lekker is, als het te flauw is kan je altijd later nog extra toevoegen.
Snij de mais van de kolf en voeg deze samen met de kidneybeans (soms moet je deze eerst uit laten lekken, dit staat dan op de verpakking) toe. Laat het geheel even bakken. Hierna voeg je de paprika toe als je deze al wel had gegrild.
(Voor een niet-vegetarische versie kan je geruld gehakt door het mengsel doen)
Doe het mengsel vervolgens in een ovenschaal en steek over het gehele oppervlak tortillachips in de mix. Verdeel de geraspte kaas over de bovenkant. 
Bak de Mexicaanse mix in de oven voor ongeveer 10 minuten of tot de kaas volledig is gesmolten en een beetje bubbelt.
Terwijl de mix in de oven staat kan je overgaan tot het maken van de guacamole, hiervoor prak je de avocado's in een schaaltje en voeg je wat citroensap (dit gaat verkleuring tegen en is ook goed voor de smaak), in ringetjes gesneden bosui en peper en zout toe. Breng de guacamole zo op smaak.

Serveer de Mexicaanse mix met de guacamole, crème fraîche en sweet chili-saus. Ook kan je de tortillachips nog apart in een schaal erbij zetten (als je die niet allemaal tijdens het koken al hebt opgegeten natuurlijk)

Eet smakelijk!

Variatie tip!
Je kan het mengsel ook in tortilla wraps/tortilla schelpen doen; dit kan op twee manieren
1. Je zet het mengsel in de pan op tafel en laat iedereen hun voorverwarmde wraps/tortilla schelpen zelf inrollen/vullen (de kaas kan dan in de wraps en de sauzen erover of erin)
2. Je rolt de wraps zelf in en verdeelt de kaas over de wraps. Ook nu moeten de wraps 10 minuten in de oven

Ik gebruikte de komijnpoeder die we in de markthallen in Rotterdam hebben gekocht (lekkerder krijg je het niet!)
Nog een kleine tip: probeer de wraps vooral NIET met mes en vork te eten, dit wordt echt een rommeltje én het is veel minder leuk dan met je handen eten. Comfort-food moet je comfortabel eten ook!

Comments

  1. Lekker! Hier heb ik nu echt zoveel zin in :) Ik denk dat ik morgen als ik boodschappen ga doen al deze dingen eens ga kopen. En ik koop ook graag kruiden op de markt. Ruikt zo goed altijd :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts